23 Aralık 2016 Cuma

İstanbul Efsaneleri 1

İstanbul, pek çok efsaneye konu olmuş gizemli bir şehir. Bu efsanelerden şüphesiz en çok bilineni Kız Kulesi efsanesidir. Boğazın zarif incisinin kuruluşuna dair pek çok rivayet olsa da ben bu efsaneye inanmak istiyorum:)



İmparator Konstantin´in üzerine titrediği bir kızı varmış. Bir gün falcılarını toplamış ve kızının geleceğini sormuş. Falcılar kızın 18 yaşına girdiğinde bir yılan sokması sonucu öleceğini söylemişler. İmparator çok üzülmüş ama elden ne gelir. Sonra aklına harika bir fikir gelmiş. Denizin ortasına yılanların ulaşamayacağını düşünerek bir kule yapılmasını emretmiş. Kuleye de kızını yerleştirmiş. Güzeller güzeli kızı kalede mahkum hayatı yaşıyormuş. Günlerden bir gün canı üzüm çekince kendisine bir sepet üzüm getirilmiş. Meğer sepetin içinde zehirli bir yılan bulunmaktaymış. Gerisi malumunuz, yılan sokması sonucu prensesin hayatı son bulmuş. İmparator en azından öldükten sonra yılandan kurtulması için kızına demirden bir tabut yaptırarak onu Ayasofya´nın kapısının üstüne koydurmuş. Ancak bugün hala aynı yerde bulunan tabutun üstündeki iki delik yılanın ölümünden sonra bile kızı rahat bırakmadığına işaret ediyormuş.




Ayasofya´daki bu tabuta dair bir rivayet daha mevcut. Ünlü Bizans imparatoriçesi Theodora, toprağa gömülmekten ve mezarda kendisini yılanların yiyeceğinden çok korkarmış. Vasiyeti gereği, ölümünden sonra buraya gömülmüş. Ancak yılanlar yine de bir yolunu bulup kapının üzerine tırmanmış ve tabutu delerek imparatoriçenin bedenini 
yemişler.

Velhasıl kelam sevgili okur ne yaparsan yap kaderden kaçış yok:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorum :)